Ingrediënten
Lekker voor bij de koffie of thee: een heerlijk stukje zelfgemaakte baklava gemaakt met Werther’s Original Soft Caramel snoepjes.
Voor de baklava
- 150 g Werther’s Original Soft Caramel snoepjes
- 200 g ongezouten roomboter
- 1 pak verse filodeeg (470 g)
- 400 g ongezouten pecannoten
- 50 ml slagroom
Voor de suikersiroop
- 200 g kristalsuiker
- 50 g honing
- 120 ml water
- 1 tl verse citroensap
- 1 el oranjebloesemwater
Ook nodig
- Bakplaat (39,5 x 27 cm)
Bereiding
-
Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte).
-
Smelt de roomboter op laag vuur en vet de bakplaat in met roomboter.
-
Leg een vel filodeeg in de vorm en bestrijk met een laagje gesmolten boter.
-
Herhaal deze stap tot je de helft van de filodeeg vellen hebt gehad.
-
Doe de pecannoten in de keukenmachine en maal ze net niet fijn.
-
Strooi de gemalen pecannoten op het ingevette filodeeg en druk licht aan.
-
Smelt de Werther’s Original Soft Caramel snoepjes in de pan op laag vuur en blijf ondertussen goed roeren.
-
Giet de slagroom erbij en roer het goed door, tot je ziet dat de slagroom is opgenomen.
-
Giet de warme caramelsaus in een spuitzak en spuit de caramel bovenop het pecannoten mengsel.
-
Leg er dan weer een vel filodeeg op en herhaal deze stappen tot het filodeeg op is.
-
Bestrijk het laatste vel filodeeg met boter en snijd het deeg met een scherp mes in gelijke blokjes.
-
Zet de baklava in de oven en bak het voor 10 minuten, tot je ziet dat het filodeeg mooi omhoog is gekomen.
-
Zet dan de oven op 180 graden en bak de baklava voor nog eens 20-25 minuten mooi goudbruin.
-
Maak nu de suikersiroop door de kristalsuiker in een steelpan de mengen met honing en water.
-
Breng het op laag vuur aan de kook voor 8-10 minuten of tot je ziet dat er een stroperige siroop is ontstaan.
-
Haal de pan van het vuur en roer het citroensap en het oranjebloesemwater erbij. Zet opzij.
-
Haal de baklava uit de oven en giet direct de suikersiroop over de warme baklava.
-
Laat de baklava volledig afkoelen en de suikersiroop goed opnemen.
-
Garneer de baklava voor het serveren met extra gehakte pecannoten en serveer eventueel met een bolletje ijs. Eet smakelijk!
-
Voor 24 stuks
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Bereidingstijd: 20 minuten
Oventijd: 35 minuten
Dit recept is gemaakt in samenwerking met Uit de keuken van Fatima.
https://uitdekeukenvanfatima.nl/recipe/caramel-baklava-met-pecannoten/