Ingrediënten
Maak nu zelf de allerlekkerste Caramel Donuts gemaakt met Werther’s Original Caramel & Crème snoepjes.
Voor het deeg
- 10 g gedroogde gist
- 225 ml melk, koud
- 500 g patentbloem
- 8 g zout
- 60 g suiker
- 2 eieren, koud
- 75 g boter, koud en in blokjes
Voor de caramel topping
- 2 zakjes (à 150 g) Werther’s Original Caramel & Crème snoepjes
- 50 g boter
- 50 ml slagroom
Ook nodig
- Zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
- 100g geroosterde hazelnoten, fijngehakt
- (Zee)zoutvlokken, naar wens
Bereiding
-
Los de gedroogde gist op in de melk. Doe dit mengsel samen met de bloem, het zout, de suiker en de eieren in een kom en kneed het minimaal 10 minuten, tot een soepel deeg. Dit kun je met de hand doen of met een standmixer met deeghaak.
-
Voeg tegen het einde van de kneedtijd de boter toe en kneed deze door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek af met plasticfolie en laat ½ uur rijzen op kamertemperatuur. Zet het daarna een nacht in de koelkast.
-
Rol het deeg de volgende dag op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van ongeveer 1 cm dik. Steek met een ronde steker van 7-8 centimeter doorsnede cirkels uit het deeg en maak met een steker van ongeveer 3 centimeter doorsnede het gat in het midden. Het overgebleven deeg kun je opnieuw uitrollen.
-
Leg de donuts op een bakpapier beklede bakplaat en dek ze losjes af met een plasticfolie. Laat het deeg 1 uur rijzen, tot het in volume verdubbeld is.
-
Verwarm de olie tot 180 graden in een frituurpan of grote gietijzeren pan. Laat de donuts met bakpapier en al in de olie glijden. Het bakpapier kun je met een tang uit de olie halen, als dat is losgelaten. Bak de donuts in 1-2 minuten per kant goudbruin en gaar. Keer de donuts halverwege. Laat de donuts uitlekken op keukenpapier.
-
Doe de Werther’s Original Caramel & Crème snoepjes samen met de boter en de slagroom in een steelpannetje en verwarm al roerend op heel laag vuur, tot alle snoepjes gesmolten zijn.
-
Doop de donuts met één kant in de caramel topping en bestrooi direct met wat geroosterde hazelnoten en naar wens (zee)zoutvlokken. Als de topping afkoelt wordt het lastiger om de donuts goed te dopen, verwarm het dan al roerend tot het weer vloeibaarder is. Geniet van je zelfgemaakte Caramel Donuts!
-
Voor 15-20 stuks
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Bereidingstijd: 60 minuten
Frituurtijd: 2-4 minuten
Wachttijd: 120 minuten en overnacht
Dit recept is gemaakt in samenwerking met Rutger Bakt.